Около 2000 подписа са събрани срещу Центъра по наркомании в столицата. Жителите на квартал Зона Б-18 настояват за преместването на клиниката. Чашата на търпение прелива през март. Последната капка е нападението над собственик на книжарница.

„В 6 без нещо, въпросният престъпник, наркоман или циганин, защото това не се виждаше от зимния му шал на лицето, минаваше отвън. Беше взел остър камък. Влезе при мен и ми каза „парите или живота”, разказа Бориса Цветашка. „Докато съм се завъртяла, той ме удари с камък отзад”, допълва жената.

Нападателят взема 50 лева и чекмеджето. Жертвата е убедена, че дори и лицето му да не се вижда, той е един от пациентите на метадонова програма. Мъжът и до днес не е открит. Така тръгва и подписка за преместването на центъра заради всекидневните сблъсъци с наркозависими.

Наркозависимите и ръководството на центъра смятат, че искането не е аргументирано. „Взехме специални мерки. Не даваме метадон за повече от три дни. Въвеждат се много строги правила. Аз лично съм изгонила двама души от програмата, защото ползват метадона инжекциозно”, казва доц. Соня Тотева.