Всяка година около 200 хил. цветя се крадат от софийските обществени градинки. От общината се надяват набезите да намалеят заради поставените на ключови места по улици и булеварди камери. Скоро виденаблюдение ще има и на други рискови места.

Крадците изтръгват от корен всичко от латинки до теменужки. Най-често набезите извършват възрастни хора. Тази пролет общината е засадила 800 хил. цветя или със 100 хил. повече от миналата.

„Около 30% от засажданите цветя изчезват в дните след посаждането им,” отбелязва Ралица Маджарова, директор „Зелени системи" към Столична община

Над 3 хил. камери в столицата следят какво се случва в градинките, по улиците и в дворовете на училищата. Така те хванали мъж, който си къса цвете и той бил глобен. Санкцията за подобно нарушение е от 10 до 50 лв.

„Имаме няколко сигнала за кражби. Обикновено това са по-възрастни хора, крадат цветята в градинките на Народния театър и новата градинка на „Цар Освободител”,” казва Красимир Димитров, Дирекция обществен ред и защита при бедствия. Някой софиянци използват откраднатите цветя, за да ги засадят в собствените си градини, а други ги продават.

През юни общината започва засаждането на летните цветя – надеждата е те да оцелеят. Ще има цветен килим пред НДК, а двойно ще се увеличат лехите по бул. „Евлоги Георгиев”.

В Общината се надяват камерите да спрат кражбите по градинките. Сочи го и практиката - откакто има камери в училищата и детските градинки хулиганските прояви са намалели с 80%. В близките дни от общината ще поставят 10 камери и в Централния гробищен парк и в „Малашевци”.