Близо 20 хиляди българи чакат да бъдат включени в безплатни курсове по чужди езици и по професии. Причината - изчерпани са парите по европрограмата "Аз мога повече", която осигурява безплатни ваучери за обучение.

Ваня Дюлгерова е от Варна. Висшист. Работи. През есента на миналата година кандидатства по програмата "Аз мога повече" за безплатен ваучер, с който да се включи в курс за сладкар.

В края на септември миналата година Ваня успява да попадне в регистъра на Агенция по заетостта. Обаждане оттам обаче получава чак сега, т.е. година по-късно. И то с молба да си представи копие от дипломата за средно образование.

Изискването е въведено с цел да не се допускат кандидати завършили езикова гимназия например да получават безплатни ваучери за курсове по чужд език.

Зина Андреева от Агенция по заетостта обясни, че Ваня не е повикана, защото няма финансов ресурс за обезпечаване.

По програмата са кандидатствали 76 хиляди души. Пари обаче има за около 60 хиляди. Като 44 хиляди от тях вече посещават курсове по чужди езици и по професии. Останалите чакат.

Решение е намерено. Отпуснати са допълнителни 50 милиона лева. Приоритетно в курсове ще бъдат включени тези, които в момента чакат. А от началото на октомври в бюрата по труда ще започне набирането и на нови желаещи. Срокът на програмата е удължен - до края на 2014-а.