Близо 2 милиона българи живеят в стари панелни жилища, но няма данни колко от тях са опасни. Масово панелките са без технически паспорти. Част от фасадите се рушат и имат нужда от спешен ремонт, но собствениците не искат да влагат пари.

През последните месеци инцидентите с пропаднали мазилки или части от фасади на жилищни блокове зачестиха. Известно е, че панелните жилища са стари - част от тях строени още през 50-те - 60-те години на миналия век. В тях живеят над 1 милион и 700 хиляди души. Разпределени са в повече от 700 хиляди апартамента - в цялата страна.

Най-новите панелки са поне на около 20 години, но в масовия случай са много по-стари. Изключително спорен се оказва въпросът дали имат "срок на годност" - или иначе казано срок на експлоатация, и кога стават опасни.

Панелният блок, в който живее Димитър, е един от първите у нас. Строен е през далечната 1962 година, но изглежда стабилен. Поне според собствениците.

Типично по български част от жилищата са санирани, а други ясно подсказват за времето, което е минало. Сградата няма технически паспорт и никой не знае какво се случва зад обновената фасада.

Според главния архитект на София опасни панелки няма - важна е конструкцията, а не възрастта им. „Ако има видими, забележими промени в конструкцията, всеки собственик би следвало да се обърне към специалист, който да му даде съвет какво да прави и как да реши въпроса”, обяснява Петър Диков - гл. архитект на София.

Блок в столичния квартал Надежда на пръв поглед изглежда необитаем, но според съседите е свърталище на наркомани и бездомни хора. Сградата е изключително опасна, защото има огромни процепи и рушащи се стени.

Собствениците са изведени, но имотът не е обезопасен. „Тези прегради и заварки, които се правят - врати и т.н., те се разрушават от тези, които влизат вътре, клошарите и ползват сградата”, допълва Диков.

Всеки собственик има отговорност за жилището си. От общините напомнят, че издаването на технически паспорти за старите сгради е единственият начин да си гарантираме безопасност.

97% от панелните апартаменти са частна собственост и в какво състояние ще бъдат те, зависи най-вече от самите нас. При следи от напукване по сградата не се колебайте да се обърнете към специалисти, съветват още архитектите.