1 600 са затворниците, които тръгват на училище от днес. Над 300 са първокласниците с присъди, които ще се учат да четат и пишат през новата учебна година.

Зад решетките училището е шанс: не само да научиш буквите, но и да стопиш присъдата. Един ден на чина се брои за два излежани. Затова тук никой не отсъства от часовете, признават осъдените.

Освен на четмо и писмо, в затвора мнозина се учат и на занаят. Така имат шанс да си намерят работа и да не посягат на чуждото като излязат на свобода.

В Казичене вече трета година лежи и таксиметровият шофьор, прегазил две жени на пешеходна пътека в София.

„Самата случка, която се случи винаги ще е в мозъка ми като рана...”, признава Димитър Юлчев. Дъщеря му е първокласничка, а той ще учи в осми клас на училището в Казичене. Присъдата му от 4 години затвор и изтича през 2015 г.

„Моето досие е „осъждан”. И това ще ми попречи да реализирам мечтата си. Мечтата ми е да реализирам двете си дечица, да им дам добро образование”, казва той.

Учителите в Казичене нямат никакъв проблем с дисциплината в час и казват, че зад чина рецидивистите се променят.

„Идвайки в училище, те се държат прилично, те се държат нормално, дори възпитано.. Нищо в училище не е нито счупено, нито откраднато... Но това не се отнася за времето извън училище...”, посочва директорът на училището Гергана Иванова.