Ямболският Общински съвет отмени решението за приетата преди 2 години Декларация за признаване на арменския геноцид. Отмяната бе остро осъдена от арменската общност в града.

Искането за отмяната на Декларацията е продиктувано от недоволството на организации на бизнеса в града, чиито проекти с Турция са останали нереализирани. Според вносителите, представители на няколко политически формации, Декларацията изостряла и междусъседските отношения.

"В чисто човешки план като ямболия и като българин смятам, че тази декларация, приета от миналия съвет, е грешна. Всичко това пречи на икономическото развитие на Ямбол, да не говорим за добросъседските отношения и пропуснатите проекти. Не желая да гледам в миналото, желая да гледам напред и в бъдещето”, коментира общинският съветник от ДПС Николай Димов.

"Мисля,че тази декларация акумулира разделението на общностите, иначе не отричам геноцида”, заяви Илияна Бицова от ГЕРБ.

Поругаване паметта на милион и половина избити арменци – така определиха скандалното решение на съвета представители на арменската общност в Ямбол.

"В Бургас се прие, в Пловдив се прие. Хората си отстояха, те също имаха икономически санкции, а ние променяме решението. Това не мога да разбера. Обидени сме.Това беше голям шамар за арменската общност в Ямбол”, заяви Соня Аршавир.

Арменската общност в града изпрати протестно писмо до медиите и Посолството на Армения в столицата.