Обсъждат ново отлагане на въвеждането на електронна рецепта. Здравното министерство внезапно предложи след 1 ноември лекарствата да могат да се предписват, както сега - по електронен път и на хартия.

Причината - продължаващите оплаквания от лекари за софтуерни затруднения при изписването на медикаментите. Припомняме, че реформата няколко пъти се отлага и последно беше договорено поне рецептите за антибиотиците от ноември да бъдат изцяло електронни.

Сега тече обществено обсъждане на проект за поредно отлагане. Медици приветстват оставането на настоящия режим. Фармацевтите обаче са категорични - електронната система трябва да стане факт.

„Пациентите се притесняват, защото не са достатъчно компетентни за особеностите на рецептите. Опитват се да я разчетат, търсят я, липсват задължителни реквизити върху рецептите, т.е. те са невалидни. Електронната рецепта избягва това. Няма как един пациент да я изгуби или да унищожи част от информацията в електронното си досие“, заяви магистър-фармацевтът Саад Алуани.

„Явяват се ситуации, в които лекарят не може да излекува пациента си. Това води риск пациент да се забави  - едно домашно посещение, когато лекар не носи електронния си подпис, например“, добави общопрактикуващият лекар Павлина Здравкова.