Парите, отделени за туризъм в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната. Това поиска браншът на среща с правителството.

Целта на стимулите е да се постигне необходимият процент ваксинирани у нас. Те могат да бъдат под формата на дебитна карта или ваучер на стойност до 100 лева за ресторант, хотелска услуга, кино и театър.

“Страната ни има интерес от това да остане "зелена дестинация", а изискването за това е да бъде постигнато ниво на ваксинация, което да позволи на чуждестранните туристи да пожелаят да посетят България“, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова.

В следващите 10 дни ще се обсъждат мерките за подпомагане на бизнеса. Дотогава заведенията ще продължат да работят протестно - след 23 ч. Бизнесът настоява за влизането в заведения и туристически обекти, без ограничения за капацитета, да става с всички възможни здравни документи - ваксинационен сертификат, сертификат за PCR, документ за наличие на антитела, за преболедуване, антигенен и бърз тест. 

„Това става през инструментариум от различни видове тестове, които удостоверяват здравния статус на всички ползватели на публични услуги. Не по-малко рискови са телекомите, банките и търговските обекти“, каза изп.-директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията заяви следното: „ще депозираме нашите предложения на база европейски практики, така че да можем и ние след няколко дена да работим по нормалния начин, пазейки както здравето на хората, така и да не работим постоянно в нарушения.“

От бранша са категорични, че трябва да бъдат използвани всички средства за контрол и стимули за ваксинация.