Нови арести в Басейнова дирекция в Пловдив – на служители и на общински съветник от ВМРО. От началото на седмицата това е втора акция в структурата.  
 
Акцията на Спецпрокуратурата и антикорупционната комисия започна преди началото на работния ден. Десетки полицаи с няколко буса обградиха сградата и започнаха претърсване. Разследването на служителите е за корупционни престъпления, съобщиха от обвинението.

От дирекцията без белезници бяха изведени служители, както и шефът на отдел Разрешителни Ивайло Йотков.

Днес беше задържан и общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски, потвърдиха от полицията. От партията отказаха коментар, тъй като към момента нямат подробности.

По-късно вечерта беше задържан още един съветник от ВМРО – Георги Какалов, съветник в община Марица.

Задържаната в понеделник началничка на дирекцията Цветелина Кънева пък е била освободена от ареста снощи срещу гаранция от 5 хил. лв., но тази сутрин е върната зад решетките, стана ясно в съда, където прокуратурата поиска отстраняването ѝ от поста. Разследването срещу нея е заради незаконни сондажи в предприятия.

В същото време екослужители от различни региони поискаха извънредна среща с ресорния министър Емил Димитров. "Tе казват: "Има ли го министерството или ние сега към затворническата администрация отиваме". Ходя аз из града като престъпник. Всяка сутрин гледам има ли бус да ме прибере,  защото съм решил да пусна водата на гражданите", коментира Димитров.

От Басейновите дирекции подчертават, че към настоящия момент Законът за водите дава възможност за регистриране на всички незаконни сондажи и срокът е ноември 2020 г. А заради такова водовземане беше задържана Кънева.

От прокуратурата в Пловдив уточниха, че в този случай не става въпрос за длъжностно, а за друг вид престъпление. Тече разследване и не е ясно колко и какви обвинения ще бъдат повдигнати.