Досега от прокуратурата са образувани 32 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите.

19 от разследванията са за престъпления против политическите права на гражданите, а 13 са за престъпления свързани с изборите.

Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на 5-ма кандидати за кметове и общински съветници по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на 2-ма кандидати за общински съветници като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура.

За петте лица с имунитет, ЦИК е дал разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им.

Осем от всички случаи са бързи производства, а по 24 се провежда разследване по общия ред, уточняват от прокуратурата.

Разследвания се провеждат в районните прокуратури в Бяла Слатина - едно досъдебно производство, Варна - 3, Горна Оряховица - 2, Дупница - 3, Елена -1, Исперих - 3, Каварна - 1, Казанлък - 1, Карнобат - 2, Ловеч - 1, Оряхово - 1, Павликени - 1, Плевен - 2, Пловдив - 1, Сандански - 2, Свищов - 1, Сливен - 1, Смолян - 1, Тетевен - 1. По една разследване има в Софийската районна прокуратура, в Софийската градска прокуратура и в Специализираната прокуратура.

Общо 19 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 13 са с предмет престъпления, свързани с изборите. Привлечени 8 лица в качеството на обвиняеми. Три досъдебни производства са прекратени.

В прокуратурата са образувани 314 прокурорски преписки, от които по 183 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 17 преписки, а по останалите 114 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.