Прокуратурата разследва НДК за неправилно изразходвани средства при ремонта на сградата, съобщи говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Досъдебното производство е от няколко месеца, но за него стана ясно днес.

Засега то се води срещу неизвестен извършител. От прокуратурата са назначили експертиза.

Ремонтът е във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

По повод разпространени в медиите данни за злоупотреби с паричните средства, предназначени за ремонта на НДК, от там отрекоха някой от прокуратурата или ДАНС да е изземал документи по случая.

В официална позиция ръководството на НДК заяви, че всички пари за преустройството на сградата се отчитат прозрачно и при строг контрол от страна на Министерството за българското председателство на ЕС.

В писмо до медиите се казва, че ръководството на НДК не е уведомено за производството по официален ред, не са изисквани нито документи, нито информация от изпълнителния директор Мирослав Боршош, той не е викан като свидетел.

Междувременно в сградата са извършвани множество проверки от различни институции – Дирекция за национален строителен контрол, Главна инспекция по труда, Агенция за държавна финансова инспекция.

„НДК застава категорично зад принципа на прозрачност на изразходването на публичните средства и е готов да съдейства на всички органи в предоставянето на информация по случая. НДК е една от най-прозрачно работещите институции, които с десетки публични прояви информира за подготовката на сградата за Председателството като част от цялостното ни разбиране за промяната в управлението на Двореца“, пише в писмото.

Прокуратурата отказа коментар, но изясни, че разследването е за текущи средства, отпуснати за електричество и поддръжка на НДК.

„Образувано досъдебно производство по член 254а от НК, който касае разходване на целеви средства от длъжностно лице не по предназначение“, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Наблюдаващият прокурор от Софийската градска прокуратура не е дал съгласието си да се разгласяват данни от разследването, затова той отказа повече подробности.