Представители на частните образователните центрове излязоха на протест пред РЗИ-София. Причината – противоепидемичните мерки ограничават работата им.

От 14 октомври наредбата изисква да затворят врати всички центрове за извънкласни дейности.

„Потресени сме от ситуацията, в която изпадаме. Мерките са неравностойни, несправедливи. Не е нормално едни бизнеси да страдат за сметка на други. Ако ще има мерки, те трябва да са еднакви за всички“, коментира Ивелина Пиралкова.

Според бранша и те трябва да работят поне на 30% капацитет, каквото е изискването за кината и театрите. По думите им няма логика казина и ресторанти да работят с почти никакви ограничения, а образователните центрове – изцяло да затворят.

„В момента не са обявени компенсации, но ние и не искаме такива. Искаме да работим. След като ресторанти, казина, конгреси могат, би следвало и ние да можем. Нашите групи са максимум до 12 деца“, обясни Светослава Койнова.

От бранша обясниха, че могат да спазват всички мерки в безопасна среда, защото често се прилагат дори индивидуални уроци. Малко след началото на протеста протестиращите бяха поканени на среща в инспекцията, за да обсъдят исканията. Засега без резултат, но диалогът ще продължи.