„STEM кабинети може да има във всяко общинско или държавно училище, независимо в кое населено място е то. Така всяко дете ще има възможност да учи в среда с модерно оборудване, да се докосне и да работи с бързо развиващите се технологии“. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветствието си до директорите на училища, които се включиха в работна среща, посветена на изграждане на STEM центрове в образователните институции.

„Предвидените над половин милиард лева (576 151 100 лв.) е необходимо да се използват ефективно, ефикасно и икономично“, подчерта проф. Пенов. Той изтъкна водещата роля на директорите на училищата и педагогическите специалисти. „Всяко бездействие би било обществено укоримо и в ущърб на нашите деца“, каза министърът.

Снимка: МОН

„Вярваме във вашия и на учителите управленски капацитет“, допълни проф. Пенов.

Той обясни, че няма препоръчани от МОН обществени организации или търговски дружества.

„Обединявайки наука, технологии, инженерство и математика, STEM обучението дава на учениците задълбочено знание за светаИ, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който бе сред официалните гости на форума.

Приветствие до участниците изпрати и президентът Румен Радев. „Трябва да използваме шанса, който имаме днес, целенасочено и разумно. Вярвам, че това зависи от Вас – историята на България е пълна с примери за това, че хората, посветили се на просвещението на нацията и прогреса на страната си, много често са били по-добри визионери от политиците, управлявали в онова време“, заяви държавният глава в поздравителния си адрес до участниците във форума.