Дни преди 15 септември у нас се търсят учители в 448 училища и детски градини. Това заяви пред bTV образователният министър Сашо Пенов.

Става въпрос за преподаватели предимно по информационни технологии, математика и чужди езици. Но за постоянен недостиг на кадри не може да се говори, допълни Пенов.

“Недостиг е когато не сме осигурили системно необходимите учители, което да доведе до невъзможност да се провежда учебен процес. Има незаети места - от над 3000 институции става дума за 400. Обикновено това са по информационни технологии, математика и езици. Това са умения, които се търсят не само в училищната среда и мрежа, а и в много други обществени области. Това се преодолява чрез привлекателност на учителската професия. Не е свързано само с възнагражденията, а и с високите обществени очаквания от учители и директори", заяви просветният министър.

Присъствено начало

Навсякъде учебната година ще започне присъствено.

Според министъра това е формата на обучение, която гарантира нормалното развитие на учебния процес, на отношението между деца и учители.

"Само в краен случай, когато обстановката е такава, че не може обективно да се продължи учебния процес, ще се премине към електронна среда. А когато имаме 2-3 деца от паралелка са заразени, ще се изолира самата паралелка. Останалата част от училището ще продължи да работи", допълни той.

Училищата в наводнените села

Образователният министър заяви, че заедно с местната власт в Карлово следят ситуацията. Към този момент учебната година в наводнените села ще започне по график.

"Казаха, че имат готовност да започнат учебния процес присъствено. Ние подпомогнахме възстановяването, нямаме данни училищата така да са пострадали, че да не започнат присъствено", обясни Пенов.