Цветана Герджикова – ръководителят на управляващия орган на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ носи пряка отговорност за част от проблемите в нея, затова до края на днешния ден очаквам нейната оставка, каза в специално изявление служебният министър на образованието Николай Денков.

Думите са му по повод на писмото от Европейската комисия, в което се посочват проблемите със системите за управление и контрол на програмата, както и проведени конкурсни сесии.

„При структурирането на управляващия орган на програмата например няма ясно разделение на функциите на този, който осигурява парите – управляващия орган в структурата на МОН, и на този, който изпълнява проектите – отново част от МОН”, посочва още Денков.

„Не съм изненадан от констатациите и критичния тон на писмото. Те са логично следствие от начина, по който беше управлявана програмата през последната година. Още през април миналата година предупредих публично, че промяната в подхода към оперативната програма ще доведе до проблеми. Не бях чут. Всъщност това беше причината да подам оставка като заместник-министър в МОН”, добавя той.

„Заедно с ЕК и съгласувано с екипа на вицепремиера по европейските фондове ние вече подготвяме план за действие за разрешаване на тези проблеми в най-кратък срок. Трябва да се има предвид обаче, че някои от решенията ще изискват по-дълъг хоризонт от мандата на служебното правителство, независимо кой ще е следващият министър”, казва още той и добави, че МОН ще представи плана си още този понеделник.

Вижте още във видеото: