Третият служебен кабинет на президента Румен Радев ще продължи политиката на настоящото правителство. Заявката даде държавният глава по-малко от 48 ч. преди да разпусне 46-ото Народно събрание. 

Имената на новите министри обаче ще станат ясни официално в четвъртък. 

Държавният глава отказа да коментира конкретния състав на бъдещия кабинет. Радев уважи празника на българските пожарникари.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мен е важно, че няма да има промяна в политиката. Това служебно правитeлство ще продължи да работи за утвърждаването на държавността и връщане на доверието в институциите. Надявам се това, което постигне това служебно правителство и това което ще направи следващото, да бъде продължено от редовното“, добави Радев.

Президентът беше лаконичен по повод евентуален политически проект на двамата служебни министри Кирил Петков и Асен Василев: „Аз вече бях пределно ясен – подкрепям ценности, а не партии, ще продължавам да подкрепям ценностите, които  подкрепят българските социалисти“.

До два дни става ясно дали Петков и Василев ще сложат ново политическо начало.

„Докато съм служебен министър – аз за бъдещи стъпки няма да говоря, два дена са си два дена. Аз с президента съм имал много положителни разговори.  Моята гледна точка, и това решение – трябва да вземем заедно с Асен Василев. Как да продължим промяната по най-ефективен начин, със сигурност ще останем част от промяната“, обясни Петков.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков отрече информацията, че и той може да стане част от такъв възможен проект. Предстои да се разбере дали ще участва в следващ кабинет, но препоръча още от сега да има битка с купуването на гласове за вота.

Снимка: btvnovinite.bg

„Нямам предложение и още никой няма предложение. Ще чуете това на 16 септември – каквото реши президента, това ще бъде“, добави Рашков.

И други служебни министри отказаха подробности по темата. Сред тях – на туризма Стела Балтова.

Каквито и промени да има в служебния кабинет президентът трябва да издаде указ за назначаването на министрите.

Междувременно – поредица от неофициални срещи на „Дондуков 2“, премиерът Стефан Янев и част от служебните министри бяха засечени да излизат от сградата на президентството. Те не потвърдиха дали е обсъждан съставът на новия служебен кабинет. 

Снимка: btvnovinite.bg

А в парламента – заседания на комисии като за последно. Утре, точно в 9 ч., депутатите се събират за последния пленарен ден.