На прага сме на решаваща политическа седмица. Точно 7 дни остават до изборите 2 в 1 на 9 юни.

Следващата неделя ще гласуваме за национален и за европейски парламент.

Съгласно текстовете в Изборния кодекс гласуването е смесено – гласоподавателят решава дали да даде гласа си с хартиена бюлетина или с машина.

В страната ще бъдат открити 11 800 секции, а в чужбина – 769.

Според план-сметката извънредните парламентарни заедно с европейските избори ще ни струват около 100 млн. лв.

480 000 повече са избирателите в списъците на имащите право да гласуват за Народно събрание в сравнение с тези, които могат да гласуват Европейския парламент.

Снимка: btvnovinite.bg

Тези, които могат да гласуват само за български парламент, ще могат да го направят единствено с хартиена бюлетина. Подготовката на изборите върви спокойно, увериха от ЦИК. 

„Ще произведем два вида избори, с преференции. Числата, които трябва да се обработят, са двойно повече – ще работят много по-голям брой екипи. Но смятаме, че ще се справим“, обяви говорителят на Избирателната комисия Росица Матева.

Тази седмица ще бъдат доставени хартиените бюлетини, ролките за машините и ще се проведат последните обучения на секционните избиратели комисии.

Ако няма грешки в протоколите, приемането им ще е много по-лесно, коментираха от ЦИК.

От комисията напомнят как правилно да гласуваме.

„Много е важно избирателят, след като вземе хартиената бюлетина, да гласува най-напред задължително в квадратчето с номера на избраната от него парти/коалиция, а след това, ако желае да подкрепи конкретен кандидат, може да гласува в кръгчето с номера на кандидата. Ако се гласува само в кръгчето гласът е недействителен“, предупреди Матева.

Около 2000 души са наети за компютърната обработка на резултатите от изборите 2 в 1 на 9 юни, съобщиха от „Информационно обслужване“.
Възможно е да отнеме малко повече време на секционните комисии да попълнят протоколите, но това няма да забави обработката, уверяват институциите.

На изборите на 9 юни отново ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии.