Неочакван обрат на история, която трогна страната: Агенцията по трансплантации опроверга мъжа от Пещера, който твърдеше, че е отстъпил мястото си за трансплантация на 14-годишно момче.

Самият Ахмед Моллов чака нов бъбрек от 2011 г. Двамата със съпругата му твърдяха, че преди години той е дал мястото си за трансплантация на дете и че сега събират пари за трансплантация в Турция, като донор ще стане жена му.

Проверка на агенцията, чиито резултати официално бяха оповестени днес, показва, че Моллов никога не бил викан за трансплантация у нас, тъй като не е попадал в списъците с пациентите, подходящи за донорите.

Би Ти Ви опита да се свърже със съпругата на Моллов, който се намира в болница, но тя не беше открита за коментар.

„Този човек наистина има нужда от трансплантация. Така е, но има нещо невярно в тази информация, тъй като няма друга институция, няма друго място, което да има достъп до тази информация и да извикат пациент за трансплантация, щом при нас го няма, значи не е попаднал в списъците”, коментира директорът на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

И още – за този период от време няма трансплантирано 14-годишно момче.

Освен това – както навсякъде по света, така и у нас при двама подходящи за трансплантиране пациенти се предпочитат лицата под 18 години – при равни други медицински показания и съвместимост.