Ситуацията на ГКПП „Кулата“ претърпя рязък обрат.

След като сутринта около 20 трактора си тръгнаха от Промахон, очакването беше стачката да приключи. Изненадващо обаче фермерите решиха блокадата да продължи и през март.

В петък следобед те отново затвориха граничния пункт за камиони за пет часа. Към 19 ч. пунктът отново беше отворен.

Снимка: bTV

Подготовката за оттегляне на селскостопанската техника започна сутринта, след повече от 40 дни блокада. Радостта на българска територия обаче трая кратко, разказва кореспондентът на bTV Ирина Жерева.

По обяд стотици фермери се съвещаваха на Промахон и решиха да останат. Те обявиха онези, решили да си тръгнат, за изменници.

Снимка: bTV

„От тук нататък, след един час, ще затворим пак камионите и всичко. За да може да се оправим, иначе няма. Като гледам, не се знае още до 10 или до 20 март ще сме тук“, казва Янис.

Българските шофьори не са изненадани от поредната промяна в намеренията на гръцките фермери.

Като свърши стачката, ще изчакаме да тръгне реколтата и ще им затворим ние границата. Тогава да видят какво е, когато не могат да си продадат продукцията и да имат загуби, заканиха се те.

Превозвачите дадоха краен срок на фермерите до понеделник да отворят границата.

Междувременно премиерът Бойко Борисов определи като безобразие и геноцид блокадите по българо-гръцката граница. Той каза, че е разговарял няколко пъти с гръцкия си колега, но от разговорите е станало ясно, че гръцките власти нямат контрол върху фермерите.