С началото на отоплителния сезон зачестяват случаите на пожари. Най-уязвими са възрастните хора. За да намалят черната статистика, от Регионалната дирекция за пожарна безопасност във Велико Търново поставиха датчици в домовете на самотно живеещи хора в село Балван.

12 къщи в с. Балван вече са снабдени с противопожарен датчик. В една от тях той е монтиран на тавана, в близост до печката на дърва, с която се топли 86-годишната баба Нешка. Според статистиката през изминалия отоплителен сезон, вследствие на пожар, в областта са загинали четирима души. Трима от тях са самотноживеещи възрастни хора.

От тази зима, датчикът над леглото на баба Нешка ще следи за наличието на опасно количество дим в стаята и при нужда ще сигнализира.

Звукът се чува и от съседите.

Директорът на пожарната във Велико Търново комисар Красимир Кръстев съветва хората, които се отопляват на твърдо гориво, да си почистят комините, димоотводните тръби и кюнците.

Нестандартната грижа към хората от третата възраст е по идея на търновската пожарна. Помага дарителско сдружение, което купува и монтира сензорните апарати.

Досега с противопожарни датчици са оборудвани 12 къщи, но желание имат и други.

Намерението на огнеборците е поетапно да бъдат обхванати всички села в областта.

В края на октомври инспектори от главна дирекция на Министерството на вътрешните работи на Германия ще посетят Балван, за да се запознаят отблизо с дейността по превенцията срещу пожари в домовете на самотните възрастни хора.