В навечерието на Свети Валентин търговците отчитат двойно повишаване на оборотите. В дните около празника се продават три пъти повече шоколад, вино и плюшени играчки.

Какво е празникът на любовта без виното? Изберете го заедно с половинката си. И не робувайте на стереотипи – червеното не се пие само през зимата, бялото не задължително е по-леко, а розето не е само за нежния пол. Експериментирайте.

Снимка: btvnovinite.bg

„Все пак е празник, има празничен елемент, настроение и тук може да се направи връзка с пенливите вина и че тях свързваме с отбелязването на различни празници“, казва сомелиерът Слави Райчев.

Снимка: btvnovinite.bg

Шоколадът е символ на любовта, защото е афродизиак. Ако вече не сте поръчали нещо специално, изборът е богат – сърца, влюбени птички, зайчета и дори дамски обувки от шоколад.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дамите отделят повече внимание, повече изпипват детайлите – с надпис, послание за половинката. Докато господата наблягат на готовите комплекти“, казва Таня Георгиева, която работи в магазин за шоколадови изделия.

Снимка: btvnovinite.bg

А плюшените мечета с големи сърца и надпис „Обичам те“ така и не излизат от мода. Продажбите им са скочили двойно за празника. Купуват ги предимно хора под 30.

Снимка: btvnovinite.bg

Купуват се сърчица и дяволчета. Мечетата са повече за студенти, а за учениците искат да бъде нещо по-закачливо, отчита Рая Тенчева, която работи в магазин за детски играчки.

Според данните на националната статистика Свети Валентин е предпочитан ден за сключване на брак – през миналата година 162 двойки са се венчали на 14 февруари.

Вижте повече във видеото: