Обмислят се две увеличения на пенсиите през 2021 г. При първата стъпка минималната пенсия ще се вдигне от 250 на 300 лева, а максималната от 1200 до около 1400. Това се залага от 1 януари.

След това от 1 юли ниските пенсии до 369 лева ще се индексират с още 10%, а сумите над тях - с 5 на сто. Минималната пенсия ще достигне 330, а максималната 1470 лева.

"Била съм заварчик в „Кремиковци“, паспортчик заварчик, била съм машинист“, обяснява Мария Леонкева от мездренското село Лютиброд.

За 35 години трудов стаж жената получава 280 лева пенсия. 

„Ако не е синът и снахата, да ми донасят хляб, да ми купуват разни такива продукти, нещо и да ми помага детето, живот няма за мене. С тия 280, където ги вземам, това не са пари“, оплака се Мария.

Ако промените бъдат приети - в началото на януари тя вече ще получава по 300 лева на месец, а с лятната индексация пенсията й трябва да стане 330 лева.

„Какво дадат отгоре, все ще го похарчим, ама как просто сега намериха да ни дадат тези пари“, казва още Мария.

От социалното министерство уточняват, че индексациите все още се обсъждат.

„Това са варианти, които в момента се изчисляват. Това, което със сигурност можем да кажем е, че намеренията ни са минималната пенсия, която ще предложим да е 300 лв., а максималната малко над 1400“, обясни социалният министър Деница Сачева.

Ако промените бъдат приети, след 1 юли онези, които са внасяли най-малко за пенсия и са вземали минималните 250 лева, ще са с еднакви пенсии с Мария. Минималната ще се е увеличила с 32%, а тази на Мария с 18 на сто.

„Тези, кои нямат трудов стаж, ще получат с тия, дето имаме трудов стаж, и сме бачкали, и сме работили яко ден и нощ“, възмущава се Мария.

Другото предложение - да няма подоходен критерий и за помощта за учениците от 1-ви и 8-ми клас. Тя ще се увеличи с 50 лв. и от следващата година всяко дете ще получава 300 лева помощ.

„Що се отнася до опита това да се изкара като предизборно обещание - изборите са още далече. Има още 6 месеца поне до тях“, допълни Деница Сачева.

Решенията предстои да се вземат от кабинета при приемането на бюджета за следващата година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!