В следващото денонощие над България ще бъде облачно и с валежи, в източната половина от страната - значителни. Това съобщи от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от „Фокус“.

Снимка: Ладислав Цветков

Още през нощта във високите полета на Западна България, в Дунавската равнина и Лудогорието дъждът ще преминава в сняг. Утре в Източна България валежите ще са от мокър сняг.

В Лудогорието и Централна Северна България, както и в планинските проходи - ще има условия за виелици и навявания. В южната половина от страната ще бъде по-топло и валежите ще са предимно от дъжд.

Минималните температури ще са предимно между минус 3° и 2°, а максималните ще са между 0° и 5°. Привечер от запад валежите ще спират.

В планините ще бъде облачно и с валежи от сняг, значителни в Родопите и централните райони на Стара планина. По северните склонове на планините ще има условия за виелици и навявания. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около нулата, на 2000 метра около минус 3°.

Във вторник валежите навсякъде ще спрат, към обяд - и по Черноморието, където дъждът също ще премине в сняг. Облачността ще се разкъсва и в много райони ще намалява.

В сряда вятърът ще отслабне, в отделни райони и ще стихне. Сутрешните температури ще се понижат още, в районите в Северна България, където снежната покривка ще се задържи, до около минус 10°, в останалата част от страната ще бъдат между минус 7° и минус 2°. Дневните температури ще са между 0° и 5°, в отделни райони на Северна България - и малко под нулата.

В четвъртък от юг-югозапад над страната ще започне да се пренася топъл въздух. Сутрешните ще са ниски - между минус 8° и минус 3°, дневните - предимно между 2° и 7°.