Частично бедствено положение е обявено в района на пожара на обект за вторични суровини край Дупница под моста на автомагистрала „Струма”, съобщи пресаташето на общината Христо Апостолов.

Огънят пламва пред погледа на собственика на депото. Складирането на тонове отпадъци под магистралата той обяснява с невъзможност да им намери друго място.

Частичното бедствено положение е обявено със заповед на кмета инж. Методи Чимев и е със срок до 24 часа на 14 август.

Причина за това стана предприемането на неотложни аварийно-възстановителни дейности. Екипи на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението” от Дупница, Самоков, Благоевград, техника на ВиК-Дупница, фирми с техника, зърнопроизводители с такава, както и много доброволци са на мястото.

В района се намират и екипи на Областното пътно управление и на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, за да установят какво е състоянието на основите на моста на магистрала „Струма” и дали има компрометирани елементи.

Снимка: Аз, репортерът

Заради пожара, магистрала "Струма" беше затворена за движение за няколко часа. 

По-късно вечерта едното платно беше отворено.

„Второто платно, обаче, в посока Благоевград, трябва да бъде оценено от конструктор, предвид, според мен, наличието на деформации, пукнатини по носещите конструкции”, обясни главен комисар Николай Николов.

Засега няма информация за опасни газове над допустимото, но резултатите се очакват. Щабът за изпълнение на общинския план за защита при бедствие трябва да премине в непрекъснат режим на работа.

Снимка: Аз, репортерът

Симеон Пешов, президент на фирмата-изпълнител на магистралата, обясни, че се обгорели две - три колони на АМ "Струма". 

"Две- три колони са обгорели и е паднал циментът, който е върху арматурата, няма опасност от падане на колони. Утре ще се установи дали има лагер, който трябва да се смени. Движението по тази част от магистралата не може да бъде възстановено. Утре ще разчоплим вътре арматурата, да видим дали има разтягане, тогава ще кажем. Ремонт се налага, не е тежък. Всичко трябва да е за сметка на този, който си е позволил да сложи тука такива горими материали", заяви Симеон Пешов.