Бедствено положение в двете села, залети от язовири в община Стражица. Обилният дъжд в Камен и Нова Върбовка скъса стена на язовир, а друг преля. Наводнени са къщи, отнесен е асфалт.

В Нова Върбовка е едно от селата, в които е обявено бедствено положение. Асфалтът почти липсва, а там, където го има, е повдигнат. Минавайки през него - потъва. Снощи, дъждът е повлякъл наносите от асфалт и земна маса към намиращия се в близост язовир Зеленчуков дол.

Снимка: bTV

Въпреки големият обем от 200 000 кубически метра, водоемът не е успял да понесе прииждащата вода, а грубите наноси успяват да пробият стената му. В резултат са залети земеделски площи и три къщи.

По същото време прелива язовир „Чешме дере” край съседното село Камен. Обемът му не успява да се справи с придошлите води, вследствие на което са наводнени училище, детска градина и къщите в ниското.

Снимка: bTV

Водният ад спохожда стражишките села късно снощи. Язовир „Зеленчуков дол” къса стена. Язовир „Чешме дере”, в съседното село Камен, прелива.

В училището днес отводняват, вместо да учат. Наводнени са и жилищни сгради.

Поддалите язовири са общинска собственост. Отдадени са под наем за 10 години.

Снимка: bTV

"Кранът върви, преливникът върви и водата, която идва, е в такива обеми, че е неконтролируема”, обясни Юрий Тончев, наемател на язовир Чешме дере – село Камен.

Снимка: bTV

38 са язовирите на територията на община Стражица. Сред тях е и незаконен – в непосредствена близост до прелелия край Камен.

"Този язовир - част от него е поела водата”, каза Румен Павлов, кмет на община Стражица.

Но той е незаконен и е преценено, че не трябва да е там?

Снимка: bTV

Значи ний всички незаконни язовири сме ги предали на държавата с решение на общинския съвет може би преди 6 месеца.

Последната общинска проверка на стопанисваните язовири е през април. Отчела е, че водоемите са изрядни.

Според властите причината за бедствието е проливният дъжд –  над 100 литра на квадратен метър за по-малко от 30 минути. Освен жилищните и обществени сгради, разрушената инфраструктура, са унищожени и земеделски площи.