Починалият на ринга в Албания български боксьор Борис Станчов се е боксирал под чуждо име от 2018 г. По този начин е участвал в осем мача.

Това разкри пред bTV Исус Величков, неговият братовчед, чийто боксьорски лиценз е използвал Борис.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той дойде у нас още преди една година. От 2018-а играе с моята карта. Той ми каза, че няма проблем, треньорът знаел. Не знам защо играе с моята карта. Каза, че не иска да има загуби на негово име. Не знам нищо друго", каза Величков пред bTV.

„Стреснах се, когато чух за братовчед ми. Всички се стресирахме. Стана това, което не трябва", добави той.

Самият Исус не тренира бокс. Преди години се занимавал с футбол. Той уточни, че братовчед му отивал при него преди всеки мач, за да вземем картата и да ползва личните му данни.

„Сега, след като е починал, вече виждам много нередни работи. Преди не съм си го помислял. Не съм очаквал, че така ще стане. Помислих, че е нещо обикновено. Какво можеш да очакваш от аматьорски играч? Той е играл професионален мач, но все пак не е в тежка категория, че да се очакват толкова страшни инциденти.", казва Величков.

„Не се чувствам виновен, защото аз нямам вина. В шок съм, преди 3-4 дена беше у нас. Говорихме си, че като се върне ще празнуваме.", разказва Исус.

„Осем мача има с моята карта извън страната. Той минава границата с неговата лична карта. С моите лични данни се явява само на ринга", уточни Исус Величков.

Снимка: btvnovinite.bg

Интересното е, че двамата боксьори нямат съществена прилика и лесно може да бъдат различени.  

УС на Българския професионален боксов съюз свика извънредно заседание, на което трябва да се изясни цялата ситуация. Все още не е ясно как се е стигнало до смяната на имената и размяната на документите.

Снимка: btvnovinite.bg

Родителите на починали Борис казаха пред bTV, че той много е обичал спорта и е искал да бъде професионален боксьор.

„И все викаше: „Тате, колко ще те зарадвам, немаш представа на какво ниво съм се качил”. Викам: „Радвам се, сине”, спомня си баща му Александър Станчов.

Мечтата му е била да стане като Кубрат Пулев, разкрива майка му Симеонка Георгиева.

Родителите на Борис твърдят, че той е бил здрав и не е имал проблеми. А за смъртта му научили от мениджъра му.

Симеонка и Александър Станчови се съмняват дали не са направили нещо на сина им, преди да се качи на ринга. Мениджърът му им е казал, че полицаите са намерили в дрехите му таблетка виагра, но те не вярват, че той е ползвал този медикамент на 21 години.

От мениджъра Венцислав Георгиев за последния мач родителите получили 400 евро и две лични карти.

„Попитах: „Как може мойто дете да се качи на ринга под друго име?’. И той се обърнал и казал: „Ми аз не съм знаял, че вашето дете се е качило под друго име на ринга. Нали той е до него, нали с него отиде там? Той е представител на Борис, а не на Исус. Той би трябвало да знае мениджърът кой се качва на ринга”, разказва майка му Симеонка Станчова.

Семейството на Борис настоява случаят да се разследва и вече е сигнализирало полицията.