Специализирана акция на антикорупционната комисия, МВР, ДАНС и прокуратурата в Перник и в София.

Спецчастите се включват в разследването за безстопанственост на язовир „Студена“. Състоянието на водоема доведе до безпрецедентната водна криза в града. 

По непотвърдена информация за разпит са отведени бившият областен управител Ирена Соколова и отстраненият от длъжност началник на ВиК-Перник Иван Витанов. До края на деня ще стане ясно дали има обвиняеми по делото. 

Снимка: БГНЕС

Извършват се разпити на свидетели и обиски във ВиК-Перник и Областната управа. На мястото на акцията в миньорския град е главният прокурор Иван Гешев, а в столицата екипи претърсват Министерството на околната среда и водите. 

Около 10 ч. сутринта в сградата на МОСВ са влезнали служители на ДАНС и МВР, проверката е разпоредена от Гешев заради различните режими по вноса на боклук от Западна Европа на територията на България.

На място е и ресорният министър Нено Димов. Засега има информация, че той съдейства на разследването.  

Снимка: Емил Митев

Шефът на спецпрокуратурата Димитър Франтишек води акцията в столицата, но отказа коментар. През изминалата седмица МВР нахлу и в депо за отпадъци в Плевен.

Главният прокурор коментира, че не е информирал премиера Бойко Борисов за действията на държавното обвинение, но той най-вероятно знае.

Снимка: Ладислав Цветков

"Това е битовизъм, но видях как са нещата в прокуратурата. Нещата са трагични, предполагам такова е положението в целия град. Ние се занимаваме с аспекта на този въпрос касаещ наказателната отговорност. Не се занимаваме с други отговорност като морална, политическа", каза още той.

Снимка: Ладислав Цветков

До утре трябва да бъдат разпитани над 30 души, добави Гешев. По думите му прокуратурата проверява още ремонта на язовирната стена на "Студена".