Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания от офиса на фирма „Смарт Системс 2010“, внедрила през 2015 г. системата за случайно разпределение на делата, предаде БГНЕС.

Около системата, инсталирана на сървър на ВСС, избухна скандал преди празниците, като прокуратурата започна разследване на неоторизирана намеса в работата на програмата, Обвинител №1 Иван Гешев и част от мнозинството в съдебния съвет обявиха системата за компрометирана и поискаха да бъде заменена с нова.

Снимка: БГНЕС

Основание за това бе одитен доклад, според който Централизираната система за случайно разпределение на делата, използвана от съдилищата у нас, има 23 технически уязвимости, като близо половината могат да се определят като сериозни.

Заради съмнения, че разпределението на делата може да бъде манипулирано и след извършен одит на сигурността на системата, ВСС прие решение за прекратяване на договора и за изработката на нова система за разпределение на делата.

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая, след като бе сезирана от шестима членове на съвета.

По делото показание дадоха бившият правосъден министър Христо Иванов и IT експертът Васил Величков, изиграли ключова роля в края на 2014 г. по смяната на системата за случайно разпределение на делата.