Само за последните четири месеца в страната бяха извършени седем удара по банкомати. Над половината от тях са неуспешни. В останалите случаи са откраднати общо над 200 хил. лева.

Това обаче не е мода, а подготвено престъпление, което никак не е леко, смята експертът по охрана и сигурност Маноил Манев.

„Когато има оставени на улицата 100 хил. лв. в една машинка, желанието да ги придобият в престъпния свят никак не е малко“, коментира той в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Снимка: Ладислав Цветков

Най-вероятно има и опити на късмет, но много по-приемлива е тезата, че „има групи, които се готвят сериозно по темата, за да могат да добият тези 50 – 100 или колкото хиляди лева има вътре“, каза той.

По думите му банкоматите са добре проучвани, а и „няма тежки престъпления, които да не черпят информация и отвътре“.

Има данни за групи, които се подготвят и се опитват да работят вече и с електрониката, със софтуера на банкоматите, съобщи гостът.

Според него обаче МВР ще се справят с тази нашумяла в последно време система за кражби и те ще намалеят.

Снимка: Ладислав Цветков

За охраната не може да се разчита само на електроника и камери. Трябва да има и изградена сериозна физическа защита, и време за реакция, това е една цяла система, посочи Манев.

Затова сега се изготвя закон за частната охранителна дейност, в който ще има минимални изисквания – като правиш охраната на един обект, какво слагаш вътре. По думите му в момента се вземат превантивни мерки, колкото да се получи застраховката.

Вижте целия разговор във видеото: