В голяма част от България е в сила предупреждение за силни валежи и за повишаване на речните нива и тази нощ. До утре сутрин оранжев код действа в областите София, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Стара Загора, Смолян, Кърджали и Хасково, където се очакват валежи до 50 литра на квадратен метър.

От Екоминистерството съобщиха пред bTV, че язовирите все още имат свободни обеми и няма опасност от преливане. ВЕЦ-овете успяват да преработват притока от днешните дъждове.

Най-голямо количество валежи от 9 ч тази сутрин до 15 ч са паднали в Пазарджик – 19 литра на кв. метър и в Пловдив – 13 литра на кв. метър. Най-ниски са температурите във Враца, Кнежа, Плевен и Добрич, а най-високи – до 12 градуса в Сандански и Сливен. В Ловешка област вследствие на валежите са се покачили нивата на реките в Троянско и Тетевенско.

Единствено каскада Доспат - Въча прелива с 200 литра в секунда, но това количество преминава в следващия язовир от каскадата, който има свободни обеми.

Втора степен на опасност е обявена в Лом заради високите води на Дунав. През последните денонощия нивото й се движи около 780 сантиметра, дигите се наблюдават постоянно от пет поста.

Кейовата стена пази града до ниво от 840 сантиметра. Мине ли тази граница, ще започне изграждането на защитни диги в пристанището. Дори и на тази кота обаче, част от Дунавския парк е наводнен. Сигнали за наводнени къщи няма, но хората са притеснени.

Нивото на Дунав се повишава и край Русе. Отчетено е покачване с 31 сантиметра. Властите успокояват, че риск от преливане няма до около 7,5 метра

Очакванията, че обилните дъждове в Пловдивско и Пазарджишко ще предизвикат преливания на реки и водоеми, засега не се оправдават. По данни на пловдивската байсейнова дирекция, пикът в нивото на Марица ще бъде на 9 април между Пловдив, Първомай и Харманли. Но и тогава ще е далеч от опасната граница на разлива извън коритото. В момента прелива единствено язовир Доспат.

В Габровско са подготвени за дъжда. В язовир „Христо Смирненски" има достатъчно свободен обем. Изключени са водохващанията, а ВЕЦ-ът работи на пълна мощност

 

Вашите снимки и видео материали от метеорологичната обстановка в страната очакваме в рубриката "Аз, репортерът"!