Тежка зима в Родопите. Втори ден вали обилен сняг, което наложи нови ограничения за шофьорите. Нови 10 см сняг натрупа от сутринта. Така с вчерашния снеговалеж по високите части в Родoпите снежната покривка достигна до 80, а на места дори до 1,2 м. Въведено е ограничение по пътищата за автомобили над 12 тона, както има и забрана за шофиране без вериги.

Снимка: bTV

Затворен е проходът Превала за всички видове МПС-та. Затворен е и пътят Момчиловци-Лъки заради паднали дървета. Пътната полиция следи за изпълнението на правилата, патрули има на всички проходи. Следят се нивата и на язовирите заради опасност от преливане.

Снимка: bTV

"През нощта са работили над 50 машини, имаме готовност през деня, когато се очакват обилни снеговалежи да сме в пълна мобилизация около 80 машини ще работят", каза областният управител на Смолян Неделчо Славов.

Снимка: bTV

Екипи на "Пожарна безопасност" пък са в готовност за изграждане на диги край язовирите. Този в Златоград прелива от вчера, за това е започнало и контролирано изпускане

Язовир Пловдивци има още 35 см до нивото на преливане.

Всички пътища са проходими при зимни условия, няма и сигнали за бедстващи хора.

Снимка: bTV

Въпреки повишените обеми, опасност от преливане на язовирите в Родопите няма.

Под непрекъснат контрол са трите големи язовира от каскадата "Арда" – "Кърджали", "Студен Кладенец" и "Ивайловград" .

Според службите и трите водоема имат достатъчно свободен обем. Язовирите "Кърджали" и "Студен Кладенец" са пълни на 60%. В областните управи на Хасково и Кърджали няма сигнали за преливащи микроязовири.

Сняг и на Югозапад.

Проходът "Предела" беше затворен за камиони, а шофьори се оплакаха, че пътят не е почистен. Снегът, който вали в района, не е много, но се шофира трудно, казват пътуващите.

Те ни изпратиха и кадрите, които виждате, в платформата "Аз, репортерът".

Снимка: bTV

Предупреждения за опасно време има и днес.

Оранжев код за обилни валежи от дъжд, по високите места - от сняг, е в сила в областите Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Има опасност от поройни наводнения във водосборите на р. Арда и р. Струма. В планините и днес ще е ветровито, по проходите ще има условия за виелици и навявания.