Обилен сняг, бурен вятър и ниски температури блокираха България. Лошото време предизвика десетки катастрофи и колони от автомобили и камиони на много места.

Десетки училища затвориха врати заради лошото време.

Червен код беше обявен в областите Кърджали и Смолян.

Снимка: btvnovinite.bg

Затворени за всички превозни средства са направленията Варна – Аксаково, Русе – Разград – Шумен, Русе – Силистра, Русе – Кубрат, както и проходът Троян – Кърнаре.

Снегът и вятърът се преместват на изток и ще усложнят обстановката там през следващите часове.

Причината е циклон, който от Средиземноморието преминава на изток – североизток, в момента е над Балканите. 

Снощи и днес той премина над Западна и Югозападна България и покри всичко в дебела снежна покривка. Сега се изтегля на изток и тази вечер за обилен снеговалеж трябва да се готвят по Черноморието – Бургас и в Югоизточна България.

Тази вечер в Добричко снеговалежът не е толкова обилен, но вятърът се усили и на места видимостта е почти нулева. Хора не успяха да се приберат от работа дори до най-близките до града места и останаха по пътищата в очакване шосетата да бъдат разчистени, за да стигнат до домовете си. Прогнозите са, че вятърът ще стихне едва утре следобед.

В началото на магистралата от Бургас за София в участъка до Карнобат, който е сред най-проблемните заради навяванията, движението за момента не е особено затруднено. Към ураганния вятър обаче отново заваля обилен сняг и започнаха да се образуват навявания

Вятърът от близо 100 км/час остави затворени през целия ден пристанищата в Бургас.  

Зрители на bTV сигнализираха, че е усложнена обстановката по аутобана между Сливен и Стара Загора заради намалена видимост и заледени като пързалка участъци. Полицейски екипи ще дежурят през цялата нощ и ако се наложи, ще бъдат затваряни участъци за почистване.

На пътя Асеновград – Смолян полицаи спираха всички автомобили без вериги.

Обстановката в Смолян по-късно през нощта беше спокойна и снегът почти спря да вали. Има достъп до всички населени места и няма бедстващи хора. Остава заповедта всички автомобили да се движат с вериги в района.

89 машини се грижат пътищата да бъдат почистени. Вече 9 от 10 общини са въвели дървена ваканция за учениците, която влиза в сила от утре и ще е 3 дни.

Снимка: btvnovinite.bg

Код червено в Кърджалийско изкара всички снегорини. Въпреки това заради заледявания на пътя за Ардино се удариха две коли и снегорин, което наложи затварянето на отсечката.

Катастрофа на камиони предизвика километрична колона на магистрала „Тракия” край Пазарджик в посока София.

В София зимата затрудни и шофьори, и пешеходци. Над 180 машини чистеха пътищата.

Снегът усложни и обстановката на Летище София.

Снимка: Венелин Петков

От сутринта има и отменени, и закъсняващи полети.

Пътниците чакат средно по 2-3 часа, защото пистите се почистват през половин час и това забавя процедурите
От сутринта са отменени два полета до Мюнхен и Франкфурт, два до Италия и един до Варна.

Снимка: Венелин Петков


От летището уточниха, че всички самолети се антиобледеняват, а това отнема доста време.

Най-много сняг днес натрупа в Кюстендил – 31 см, във Враца – 30 см, в Оряхово – 28 см,  в Сандански – 26 см, в Стара Загора – 25 см, в София – 20 см.

Снимка: btvnovinite.bg


Това са данни от станциите, а наши зрители уточняват, че на места снегът е достигнал и над 45 сантиметра – в Петричко и Благоевградско например.