Намалява броят на желаещите да станат приемни родители. В момента приемните семейства в страната са 2045. Според закона приемната грижа приключва, когато младежите навършат пълнолетие или станат на 20 г., ако учат. 

Вече 7 години Даниела е приемна майка на Светлин. Скоро му предстои извеждане, тъй като ще навърши 20 г. Вариантите пред Даниела  са два – да го върне в социален дом или доброволно да се грижи за него.

„Аз от институция го изведох, защо пак трябва да се върне там? Приемната грижа наистина е голяма грижа, но в същото време е голямо удоволствие. Взимаш едно дете, помагаш на една душичка да живее спокойно“, допълни жената.

Снимка: btvnovinite.bg

За Валя от Видин приемната грижа вече приключи. Но грижите на майка ѝ Цвети продължават. Тя я издържа докато е студентка.

„След като навършат тези години, те остават в нищото, отговорността за тях се размива между приемния родител, институцията, общините. И се разчита най-вече на емоционалната привързаност между приемния родител и приемното дете“, коментира приемният родител Цветелина Милославова.

Снимка: btvnovinite.bg

Могат ли порасналите деца да се справят с предизвикателствата на живота, след като социалните услуги приключат? Отговорът вижте тази вечер в „bTV Репортерите“ във филма „Приемна обич без край“ на Виктория Готевава.