По традиция сега е моментът за приготвянето на кисело зеле. 

Топлото време обаче обърква плановете на домакините заради опасенията, че зимнината може да се развали.

На сергиите със зеле във Враца клиентите все още са рядкост. Според търговците сега се продава по-малко заради топлото време.

Времето не плаши Иван Вътков от село Царевец, който само преди час е наредил  зелето в бидона. На 25 литра вода се добавя около килограм сол, но е добре водата да не е чешмяна, казва дядо Иван. „Карам от извора, не използвам от тази вода, защото тя има хлор”, казва той.

„Сега се радваме на топла есен, обаче това не е толкова добре за зелето. По-продължителната ферментация гарантира по-хубаво зеле”, обясни Зоя Златева, агроинженер.

Затова според специалистите е важно сокът да се претака редовно, а като естествени консерванти и за подобряване на вкуса  да се добавят хрян и царевични зърна.

„Използва се също така и натриев бензоат като консервант, но трябва да сме много прецизни и внимателни при използването му, защото той се прибавя едва когато зелето е станало кисело”, отбеляза Десислава Петкова, инженер-технолог.

А дядо Иван разбира, че саламурата е готова, когато потопи яйце в нея.