Лечението на стотици пациенти ще бъде прекъснато, алармираха от здравната каса. Причината - няма кой да подписва документите на касата. Мандатът на Румяна Тодорова изтече преди седмица, а неин заместник все още не е избран.

Така от 12 февруари няма кой да подписва протоколите за скъпоструващо лечение.

Румяна Тодорова категорично отказва сега да изпълнява длъжността управител. В писмо до Парламента тя обяснява, че законът не й го позволява. А клаузата в договора й, която го удължава до избора на нов управител - е спорна.

Въпреки това на заседанието на Надзора на касата днес е предложено гласуването на решение - подуправителя временно да изпълнява длъжността управител, поради "отказ на Румяна Тодорова да изпълнява задълженията си".

Източници на bTV определят днешното заседание на надзора като "скандално".

Към момента над 400 пациенти с различни заболявания чакат подпис. От Здравната каса твърдят, че има реална опасност лечението им да бъде прекъснато.

Утре здравната каса трябва да преведе около 28 милиона лева на аптеките - за отпуснати лекарства през януари. Превод, който най-вероятно ще се забави.

На 25 и 26 февруари пък трябва да се направят преводите към джипита, лаборатории, зъболекари и болници.

Снимка: bTV

"Реално ние не разполагаме с някакви пари на влог или внесени в някаква банка. Знаете колко е сериозно положението на малките болници и не само, и на по-големи структури - ние веднага ще забавим плащанията към доставчици", коментира управителят на МБАЛ „Свети Иван Рилски” в Горна Оряховица д-р Георги Вашков.

Днес депутатите гласуваха правилата, по които ще се избере нов управител на касата.

„Смятам, че се хиперболизира проблема с изтеклия договор, практически проблем не би трябвало да има", заяви зам.-председателят на здравната комисия в парламента Георги Кючуков.

В най-добрия случай, касата ще има нов управител около 10 март.