Определени лица не желаят управителят на НЗОК да изпълнява своите законови функции, което би се тълкувало като отказ от служебни му задължения. Това се посочва в официална позиция на Здравната каса, след изявление на проф. Асен Балтов по БНР, с което той иска оставката на управителя на НЗОК - проф. Петко Салчев.

От НЗОК напомнят на проф. Балтов и на договорните си партньори, че в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) изрично са посочени изискванията за определяне на условията и реда за контрол по изпълнение на договорите.

Контролната дейност на НЗОК е насочена не само към изпълнението на договорите с лечебните заведения, а и към осигуряване качеството на предоставяната от тях медицинска помощ и защита на правата и сигурността на здравноосигурените лица, посочват още от НЗОК.

Никъде в текстовете на ЗЗО, както и в НРД няма посочени „извънредни“ обстоятелства, при които да не се осъществява контрол, добавят от касата.

Преди дни стана ясно, че след проверка на НЗОК в „Пирогов“  е установена  отчетена, но неизвършена дейност на над 400 души за над 1 млн. лв. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност. това доведе до отстраняването от длъжност на директора на „Пирогов“ - проф. Асен Балтов, която беше последвана от протести на лекари от болницата.

Освен бившия директор на „Пирогов“ – проф. Балтов, за оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев настоява и Столичната лекарска колегия (СЛК ) на Българския лекарски съюз.