Здравната каса и пациентски организации смятат, че редовните онколекарства се заменят с такива с изтекъл срок. Този коментар направиха в студиото на „Тази сутрин” Евгения Александрова, председател на Асоциацията с онкологични заболявания, Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация и Димитър Петров – подуправител на НЗОК.

Вчера прокуратурата повдигна обвинение за безстопанственост на директора на Специализираната болница за активно лечение по онкология Валентин Ангелов. Според обвинението той е ощетил болницата с почти 2 млн. лв., като болницата е купувала лекарства на по-висока цена, както и такива с изтекъл срок на годност.

„Възможно е да са купували лекарства с изтекъл срок или са ги подменяли с такива. Вероятно на някой търговец му изтичат лекарствата, той не може да ги пласира и ги дава по този начин на лечебните заведения”, поясни Димитър Петров от НЗОК.

Евгения Александрова определи подобна вероятност като „тъмните сенки в онкологията. „Това е един от шумовете в системата, които се чуват нашироко”, допълва тя.

Станимир Хасърджиев заяви, че ако едно лекарство е с изтекъл срок на годност, тогава Агенцията по лекарствата трябва да се заеме и да установи дали има опасност за здравето на пациентите.

Експертите поясниха, че дори и да е с изтичащ срок медикаментът може да продължи да се приема, стига да е установено, че няма вреда за здравето на пациентите.

Факт е, че редовно липсват лекарства. Проблемът с паралелната търговия е много сериозен, би могло да се търси и подобна причина”, поясни още Станимир Хасърджиев.

„Това, което се случва е резултат от това, че болниците ни са зле. По цял свят има болнични настоятелства, тук са едни търговски дружества, къде е общественият контрол? Ако искаме да спрат всички неща, трябва да променим начина, по който се управляват лечебните заведения”, смята той.

„Една толкова важна област изисква една дългосрочна стратегия. Идва времето, което ще ни застави да действаме по този начин”, каза Евгения Александрова.

Качествено ли е било лечението на пациентите

„В рамките на възможностите, пациентите са лекувани качествено, но не може да сложим по един проверяващ до всеки лекар. Тук трябва да си поемат функциите и съсловните организации”, смята Димитър Петров от НЗОК.

„Не пациента трябва да бъде полицая на системата, а системата да пази от възможности за злоупотреби”, смята Станимир Хасърджиев. Според него трябва да се изработят информационни системи, които да проследяват медикаментите, като това трябва да е част от обща политика, която да работи в полза на пациентите.

Евгения Александрова каза, че е много важно българските пациенти да осъзнаят, че вече имат по-голям избор за лечение у нас.