Здравната каса е на червено, като разходите са с половин милиард повече от планираните за тази година. Най- вероятно няма да останат пари за разплащане с аптеките, а те пък заплашват временно да затворят врати. Това показва доклад на председателя на Надзора.

Още при гласуването на бюджета на Касата за тази година много организации предупредиха, че ще се стигне дотук.

Планира се с 340 милиона лева от резерва на Касата да се покрие част от недостига на средства. Сумата ще отиде за специализирана, болнична и дентална помощ, както и за медицинските изделия.

Други 100 милиона се планират да се осигурят от по-висока събираемост на осигуровки. С тях ще се покрият част от разходите за лекарства. Така недостигът се стопява до 35 милиона лева.

Според доклада сумата ще се плати догодина и е за лекарства за домашно лечение, т.е. ще се дължи на аптеките.

Извън всички тези сметки Касата дължи и 250 милиона лева на фондове в други държави от ЕС, в които са се лекували българи.

За поредна година плащания към аптеките се планират да се отложат. 35-те милиона лева са за лекарства, които ще се отпуснат на пациентите през ноември, но ще се възстановят от Касата догодина.

Ако това се случи, има опасност аптеки да затворят врати за пациенти с лекарства по Касата за периода, за който няма да им се плати в срок.

„Между 1 и 15 ноември тези, които се вслушат в нашия съвет, няма да обслужват здравноосигурени лица, през този период пациентите няма да могат да получават лекарствата си”, обясни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. 

В доклад на председателя на Надзора на Касата пише, че сред причините за преразхода е изключително неефективна, дори липсваща система за контрол върху разходите на лекарства, а от индустрията твърдят - за неадекватно бюджетиране.

„Зад сухите цифри в тези доклади обикновено стоят излекувани пациенти и спасени човешки животи, които институциите винаги пропускат”, посочи Деян Денев, директор на ARPharM. 

Според  доклада договарянето между фирмите и Касата за отстъпки от цените на лекарствата е непрозрачно. Тази година то ще върне във фонда 130 милиона лева. За догодина обаче сумата е под въпрос.

Утре се очаква заседание на Надзорния съвет на касата. Ще се обсъжда кризисен план.

Дупката в бюджета на Здравната каса ще бъде запълнена - такава прогноза направи управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев в предаването „Лице в лице”. По думите му има механизми, с които недостигът ще бъде преодолян.