Потъналият в началото на ноември моторен кораб „Фери Топ 1” няма да замърси водите на река Дунав. Изпуснатите нефтени смеси от машинното отделение ще останат в лимана на пристанището на град Русе.

Благодарение на взетите мерки не е допуснат разлив на нефтени продукти след потъването на плавателния съд. Това стана ясно след заключения на сформираната от изпълнителна агенция „Морска администрация” комисия за разследване на причините за инцидента. За резултатите съобщават от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Корабът „Фери Топ 1”, пътувал на 7-ми ноември към пристанище „Русе”, е бил натоварен с 980 тона дървени трупи. Според заключенията на комисията екипажът е бил в трезво и адекватно състояние.

Плавателният съд е бил ударен около 16:30 часа от неизвестен плаващ подводен предмет, като се смята, че това е причинило пробойната в подводната част на корпуса. Навлизането на вода обаче е установено чак около 2.00 часа на 8-ми ноември. Тогава корабът е в лимана на пристанище „Русе”.

Екипажът обаче се е опитал сам да се справи със ситуацията, вместо да уведоми компетентни служби, докато в кораба не навлязло значително количество вода. Според комисията това е забавило реакцията на „Морска администрация”.

Специализиран кораб се грижи за почистване на района. Водата в лимана на пристанището е обработвана до окончателното й прочистване.

Министерството допълва, че ако се установят нарушения, ще бъдат съставени актове.