Болниците остават без яснота как ще им бъде плащано. В рамките на седмица и вторият опит за приемане на нови правила се провали след днешното 4-часово заседание на Надзорния съвет на Здравната каса. За първите месеци на годината лечебните заведения ще получат пари за извършени дейности по старата методология.

Ако болниците са приели повече пациенти, разходите за лечението ще им бъдат изцяло платени, но след проверка. Бюджетът за лечебните заведения няма да бъде намаляван, казаха от Надзора. Предстои да се реши как и колко от надпрогнозните дейности ще бъдат плащани в бъдеще. Преди това контролният орган на здравната каса настоява за среща с премиера и здравния министър, защато се очертава отново дефицит в края на годината.

В Троян здравният министър Таня Андреева коментира и методиката за разпределяне на бюджетите за дейност на лечебните заведения, предложена от управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, за която Надзорният съвет не е могъл да стигне до решение. "Винаги съм застъпвала тезата, че финансовият ресурс на касата в по-голяма част трябва да отиде за финансиране на дейности в лечебните заведения и да се работи върху по-гъвкави механизми, така че да се намали разходването на публичния ресурс за медикаменти и медицински изделия”, заяви министърът. Тя допълни, че е готова да изложи тезата си и на извънредно заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Междувременно се проведе и заседание на комисията по здравеопазване в парламента. Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че би трябвало министърът на здравеопазването да присъства при обсъждането на Националната здравна стратегия.

Кирил Добрев от ГЕРБ направи предложение на следващото заседание на комисията да се организира среща с председателя на НЗОК, председателя на Надзорния съвет на НЗОК и министър Таня Андреева във връзка с делегирани бюджети, бюджети на болници, стойности, промяна на стойности. Предложението беше прието от комисията.

В Парламентарната група на ДПС не е разисквана темата за оставка на министъра на здравеопазването и подобно решение не е взимано. Това се посочва в изявление на народния представител от ДПС Нигяр Джафер, във връзка с тиражираната в електронни медии подобна информация. Според Джафер разпространението на тези слухове е опит „да се даде гласност на желанието на ГЕРБ за създаване на елементарна интрига в управляващото мнозинство”.

В системата на здравеопазването съществуват прекалено сериозни проблеми, които чакат решение и ние се надяваме те да бъдат намерени в режим на диалог, както между Министерство на здравеопазването и Комисията по задравеопазване, така и между всички институции, които имат отношение към тези проблеми. Това са очакванията на работещите в системата и на пациентите, се казва в изявлението на Нигяр Джафер.