Няма опасност мащабното застрояване на Черноморието да се случи и в планините. Измененията в закона регулират строго режима, по който може да се стои – и то само съоръжения със спортна, културна или религиозна цел. Така Десислава Танева, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие и гори в парламента, коментира пред bTV спорния Закон за горите, чиито промени, одобрени от народните представители, предизвикаха двудневни протести и сблъсъци между екоактивисти и полицията в София.

Танева подчерта, че законът е имал нужда от ревизия заради 6-процентния ръст в зимния туризъм спрямо миналата година. Чрез поправките страната ни можело да стане дестинация, конкурентоспособна на други водещи в Европа зимни курорти.

Представителката на управляващите не се съгласи с „обвиненията” на опозицията, че новите текстове в Закона за горите били лобистки и „облагодетелствали определен кръг от хора”.

„Няма конкретен текст, който да дава предимство на някой определен инвеститор. Има ясни правила – след като е налице инвеститорски интерес, правото на строеж ще става чрез открита публична инициатива, т.е. публичен търг”, обясни Десислава Танева.

С думите й не се съгласи депутатът от БСП Димчо Михалевски, според когото законът дава категорично право на всеки да строи открити и закрити съоръжения от всякакъв тип в планините – дори и в защитените територии.

„Смятам, че управляващите трябваше да оценят какво може да се случи – в какъв обем се дава възможност да се строи, тогава щяха да си дадат ясна сметка за нещата. Премиерът каза вчера, че България ще се конкурира с Австрия, но нашите планините не са Алпите”, заяви представителят на опозицията.

По думите му старите закони давали право на ползване на горските територии за спортни дейности, когато обаче не става въпрос за застрояване. „Нямаше текстове за ски писти и лифтове, за открити и закрити съоръжения. А според новия закон, ако имате ски писта на Витоша, можете на базата на тези придобити по-рано права, да разширите терена си – само чрез подробен устройствен план”, допълни още Михалевски.

Той все пак призна, че при гласуването на закона в пленарна зала е имало малко депутати от опозицията, затова само 31 нейни представители са гласували против текстовете.