Близо 58 000 четвъртокласници се явяват на матура днес и утре. Този четвъртък беше тази по български език и литература, а утре е изпитът по математика.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е първият випуск от начален етап, който се обучава две години в онлайн среда заради COVID епидемията и сега ще стане как това се е отразило на знанията и подготовката на децата.

„Лек трепет“ - така Александра Велковски приема външното оценяване.

„Притеснявам се в рамките на нормалното, не е кой знае какво. Аз много искам да стана лекар и искам да следвам медицина“, разкрива ученичката.

Снимка: btvnovinite.bg

За Александра диктовката е най-лесната част от цялата матура. А родителите й смятат, че е хубаво такова оценяване да се прави всяка година.

„Когато те свикнат с типа оценяване ежегодно, този преход от начален към среден етап ще бъда много по-добър“, смята майка ѝ Емилия Велковска.

94 четвъртокласници ще се явят на матура в столичното 30-то училище „Братя Миладинови".

„Стаите са подготвени, разпечатани и залепени на чиновете имената на децата, има списъци“, коментира д-р Атанаска Рейха - директор на 30-то училище „Братя Миладинови".

Снимка: btvnovinite.bg

Три модула за 60 минути - така изглежда матурата за 4 клас. Според директора на столичния инспекторат на образованието вторият модул е изключително важен за децата.

„Много е важно да наблегнем на обстоятелството, че тук всъщност се търси логическото и творческо мислене на децата“, казва директорът на Столичния инспекторат на образованието Ваня Кастрева.

Максималният брой точки е 100. А резултатите от националното външно оценяване се вписват в удостоверението за завършен начален етап.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!