Нуждаещите се от Хитрино ще получат по 325 лв. помощи още днес. Това съобщи кметът на селото Нуридин Исмаил, цитиран от агенция „Фокус”.

Той допълни, че има уверението на премиера Бойко Борисов, че още днес следобед ще раздадат парите на хората, за да посрещнат ежедневните си нужди.

Кметът на Хитрино съобщи, че два екипа обикалят и правят списъци, за да може още към 15-16 ч. хората да си получат сумите.

Сформирани са две комисии – социална и строителна, с участието на Областна администрация, които описват щетите, обясни кметът. По думите му в понеделник до обяд трябва да има доклад на комисията, за да направят конкретни искания до Министерски съвет за отпускане на целеви подпомагания – както за публичните, така и за частните сгради.

Според Нуридин Исмаил от утре ще започне отстраняването на щетите от засегнатите жилища. Той благодари на Бойко Борисов за присъствието и уверенията, които дава. „Няма да можем да върнем живота на хората, другото ще направим всичко възможно да бъде възстановено“, каза Исмаил.

Товарна влакова композиция на „Булмаркет” дерайлира и цистерни с пропан-бутан се взривиха на гара Хитрино, близо до Шумен. Инцидентът стана около 5:30 ч. тази сутрин на жп линията Русе-Варна.

29 души пострадаха при взрива, 16 от тях са били откарани в Шумен, а шестима са преместени в болници във Варна. Според местните хора жертвите са над седем. Има и хора в неизвестност.