Автопаркът на Националната служба за охрана ще бъде обновен с 20 автомобила за 1,4 млн. лв. Обществената поръчка вече е обявена, като новите коли ще са на разположение на следващото редовно правителство в началото на 2015 г., информира началникът на отдел „Автотранспорт” полк. Злати Райков.

„Ние с тези автомобили трябва да осигурим сигурност, това е елемент от охраната, затова средствата са включени в бюджета на НСО”, изтъкна той.

„Параметрите на поръчката отговарят на широка гама автомобили – поне 10 фирми отговарят на посочените изисквания”, увери той в ефира на bTV и подчерта, че обществената поръчка не писана за една определена фирма. „По процедурата през миналата година участваха над 10 фирми, които закупиха документация”, посочи още полк. Райков.

Той информира още, че сумата от 1,4 млн. лв. е „планиран разход за технологично обновяване на автопарка”. „90% от парка е закупен и експлоатиран между 1996 г. и 2006 г. – те са морално остарели и технически амортизирани.
Разходите за гориво и резервни части са големи”, обясни шефът на отдел „Автотранспорт” и допълни, че водещите изисквания за новите коли ще бъдат изискванията за активна/пасивна безопасност и екологична съобразност.

Той показа автомобил, закупен през 1996 г., който до момента има пробег от 660 000 км. „Той е в техническа изправност, но разходите по неговата поддръжка са огромни, налага да се смени, за да отговаря на изискванията за безопасност”, обясни полк. Злати Райков. Той информира още, че през миналата година са били закупени седем нови коли, а година по-рано процедурата е била прекратена заради липса на средства.

„В новите коли ще се возят хора, на които осигуряваме охрана, и пристигащи от чужбина, поне с ранг на министър. Настоящият министър-председател е обект на друг транспорт, така че няма да се вози на тях. Освен това, ако се сключи договорът, новите коли ще дойдат в началото на 2015 г.”, посочи Райков.

Той информира още, че 44 автомобила на НСО са пострадали при градушката в София на 8 юли и има график за поправянето им. „Градушката натовари допълнително бюджета на службата и затрудни значително обслужването на клиентите на службата”, посочи полк. Райков, без да уточнява дали автомобилите на НСО са застраховани.