Преброяването на населението у нас отново е под въпрос. В големите градове не достигат преброители и се търсят още около 8000 души за провеждане на кампанията. Необходимите преброители за страната са около 30 000, в момента само 22 000 души са потвърдили желание.

Снимка: btvnovinite.bg

Недостиг има в София, Пловдив, Варна и Стара Загора. От НСИ не очакват преброяването на населението да отчете повече от 7 млн. души.

Снимка: btvnovinite.bg

Прогнозата е над 60% от хората да изберат електронната система и да се преброят сами. През 2011 г. едва 40 на сто се възползваха от тази възможност.

Снимка: btvnovinite.bg

Електронното преброяване ще бъде възможно от 7 до 17 септември включително, а цялата кампания и по домовете ще продължи до 3 октомври.

Снимка: btvnovinite.bg

Броени месеци преди старта  повечето хора в столичен парк не знаят, че ще има национално преброяване. Скептични са как ще ни броят по време на пандемия и се притесняват да пускат преброители в дома си.

Преди 10 г. Надя Колева е преброител. Тогава за  две седмици обхожда 80 жилища и 150 души. Сега очакванията ѝ са това да стане бързо.

Снимка: btvnovinite.bg


„Предполагам, че ще има доста повече хора, които ще дадат своя код и ще се преброят по интернет, преди 10 г. по мои наблюдения те бяха една пета, сега очаквам да са много повече и ще стане по-лесно“, каза тя.

От НСИ очакват минимум 60% от българите да се преброят сами онлайн и гарантират, че личните ни данни са защитени от хакерски атаки.

„Хакерите са доста способни хора, винаги могат да ни изненадат, но се надявам  да им отговорим по съответния начин, но по-голямата опасност е да ни блокират и да попречат на електронно преброяване. Не вярвам да могат да стигнат до индивидуални данни и да ги свалят“, добави председателят на НСИ Сергей Цветарски.

Крайният срок за записване на желаещите, които ще получат възнаграждение за всяка преброена жилищна сграда или човек, е 10 юни.