39.9% от децата в България са търпели материални лишения през 2019 г., а за 4.6% от тях нито една потребност не е могла да бъде удовлетворена поради финансови причини. Това посочват данните на Националния статистически институт в изследването за индикаторите на бедност в страната за 2019 г. 

През миналата година 27.5% от децата на възраст до 17 години в България са били изложени на риск от бедност, което е почти 1% повече спрямо 2018 г.  Още по-голям е процентът на децата в риск от бедност сред тези, които търпят материални лишения - 40.6%.

Снимка: btvnovinite.bg

Eдна трета от децата (33.3%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината включително празници със семейството и гостуване при роднини. Редовни занимания с плуване или свирене на музикален инструмент не са достъпни  за 29.7%, а екипировка за игри навън като колело, ролери или кънки  не могат да си позволят 31.7%.

Родителите на всяко четвърто дете не могат да му купят книги, а за малко над 17 на сто няма пари за празнуване на рожден ден. 26 % нямат втори чифт обувки за сезона.

НСИ отбелязва, че ситуацията с децата е в пряка връзка с положението на родителите им. Над милион и половина български граждани са живели в бедност през 2019 година. 

През миналата година под линията на бедността от 413 лева на човек от домакинство са били 22,6% от българите.

Снимка: btvnovinite.bg

Анкетата на националната статистика показва, че всеки пети у нас живее в материални лишения, тоест налага си ограничения по 4 от 9 показателя в анкетата на института. 36.5% от българите не могат да поемат неочакван разход. 

Над 35 на сто не могат да си позволят едноседмична почивка, а приблизително всеки трети се затруднява да си покрие сметките.