След почти осем-часови дискусии депутатите приеха окончателно бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 година.

След остри спорове помежду си в крайна сметка народните редставители приеха минималната пенсия от 1 юли догодина да стане 219 лв.

Съгласно текстовете таванът на пенсиите ще остане, но и ще се повиши до 1200 лв., а пенсиите на всички възрастни хора ще бъдат увеличени от средата на годината с 5,7%, освен на тези с най-високите.

Снимка: btvnovinite.bg

Между двете четения на бюджета депутатите решиха минималният осигурителен доход за земеделските стопани да се увеличи от 350 на 400 лева, а не както първоначално се предвиждаше на 560. Това обаче е най-малката сума, върху която самоосигуряващите се ще плащат вноски. Максималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица ще бъде 3000 лева.

Без промяна остава обезщетението за безработица и майчинството през 2019 г.

Равнището на минималното обезщетение за безработица е 9 лв. на ден, максималното - малко над 74 лв. 380 лева остава размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете на възраст от една до две години.

Снимка: btvnovinite.bg

Депутатите ще продължат с гледането на Републиканския бюджет. Той предвижда заплатите в бюджетния сектор да се увеличат с 10%, а тези на учителите – средно с 20 на сто. 

Планирано е работата на народните представители да продължи до 10 ч. вечерта.