Негативни реакции към ново правило в българския футбол. От догодина, вратари, които не са граждани на Европейския съюз няма да имат право да се състезават в родния шампионат.

Без да анонсира за предстоящия изпълком, Българският футболен съюз съобщи на сайта си за безпрецедентната мярка

„Ръководните фактори в българския футбол също така приеха предложението на Треньорската школа за забрана участието на вратари с паспорти от държави извън Европейския съюз в професионалния ни футбол от началото на състезателната 2020/2021 година”, пишат от БФС.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверка на bTV показва, че шампионът „Лудогорец” и ЦСКА няма да имат проблем с новата забрана. Вратарите им са поданици на ЕС.

Единственият сериозно засегнат клуб ще е Левски. Титулярен страж там е Милан Миятович от Черна гора. Към днешна дата негова резерва е Николай Михайлов – син на президента на футболния съюз Борислав Михайлов. 

Дългогодишният вратар и бивш президент на „Левски” Томас Лафчис призовава за отмяна на правилото.

„За първи път чувам в света да има такова нещо, което да ограничава определен пост. Този вратар утре може да играе централен нападател, десен бек. Това е престъпление към футбола. Ако искат заради някой да се правят такива решения, могат да намерят други начини. Логиката за мен е абсолютно непрозрачно решение, как е взето, под какъв натиск е взето и за кого е взето”, коментира още той.

Рестрикцията за вратарите нарушава закона, обяснява ни адвокат Радостин Василев.
„БФС въвежда забрана за нещо, което закона за спорта разрешава. Освен това, чужденците извън ЕС получават разрешение за работа по Закона за насърчаване на  заетостта”, допълни юристът.

bTV научи от свои източници от футболната централа, че треньорската школа на БФС не е внасяла предложението за новото правило. Без отговор засега остава въпросът кой и защо е поискал това ограничение.

Помолихме БФС да ни предостави протоколите и стенограмите от вчерашното заседание на ИК. На този етап, от отговор от футболната централа няма. Членовете на ИК Йордан Лечков и Емил Костадинов отказаха да застанат пред камерата ни.