София осъмна с ново блокирано от протестиращите кръстовище - на Ректората на Софийския университет. Блокиран остава и „Орлов мост”.

Снимка: btvnovinite.bg

Късно снощи полицията не допусна бус на „Системата ни убива” да стигне до Орлов мост. Цяла нощ той стои спрян на кръстовището на Софийския университет, заедно с майки на деца с увреждания вътре, и заобиколен от служители на реда. 

Това доведе до опъване на палатки и пред Софийския университет и блокиране на още едно кръстовище на столицата.

От полицията обясниха, че жените са свободни да продължат пеша, но не могат да пропуснат буса в посока „Орлов мост”, тъй като той е блокиран от протест и превозни средства не се движат в този участък.

При протестиращите бяха забелязани Христо Иванов от „Да, България” и Мая Манолова. Тя отрече да използва майките за политически цели. 

„Стоя до майките от години, бях 8 месеца заедно с тях на палатков лагер пред парламента, за да се преборят за Закона за личната помощ. Недоумявам как може 5 жени и 2 деца да бъдат наречени шпиц-команда“, коментира тя през bTV. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Не разбрахме по каква причина бусът беше блокиран, тъй като малко преди това имаше разрешение от полицията да премине и да отиде до „Орлов мост“, да бъдем съпричастни с протестиращите там, след което да си тръгнем. На предишния пост ни пуснаха, но на Ректората не. Стигна се до блокирано кръстовище, бяхме оградени от кордон полицаи и така вече 10-ти час“, обясни жена от буса. 

„Ние организирахме по-рано вчера шествие до дома на премиера в Банкя. Смятаме, че те ни блокираха тук заради това“, заяви друга жена от протестиращите майки. Тя обяви, че искането им е за оставка на премиера веднага.

Променени са маршрутите на автобусите и тролейбусите

Заради затворените кръстовища на „Орлов мост“, бул. „Васил Левски“ и бул. „Цар Освободител“ от протестиращи се променят маршрутите на автобуси и тролеи, съобщиха от Столичната община.

Снимка: btvnovinite.bg

Превозните средства спират на всички спирки в променените участъци от маршрутите си.

Това са автобусни линии 9,72,75,76,84,184,204,304 и 604 и тролейбусите с номера 1, 2 4,5,8 и 11.

  • Линии № 9 и 75 въртят на Военна академиия.
  • Линии № 84, 184, 280,  посока Орлов мост въртят преди Орлов мост и обратно по маршрута.
  • Линии № 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. „Др. Цанков“, бул. „П.Яворов“ и по маршрута двупосочно.
  • Линия № 94 върти на ул. „Гурко“ и обратно по маршрута Линия № 213  в посока „Младост“ е отклонен по бул. „Мадрид“, бул. „Ситняково“ и по бул. „Цариградско шосе“ по маршрута си Линии № 5, 8 и 11 посока СУ „Кл. Охридски“ върти преди Орлов мост и обратно по маршрута.
  • Тролейбусни линии 2 и 4 от „Х.Димитър“ се движи до „Оборище“ и обратно.
  • Тролейбусна линия 1 от „Левски Г“  до  „Оборище“ и обратно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!