Проектът за Наказателен кодекс (НК) е съобразен с всички изисквания на международните актове и конвенции, по които България е страна, както и с директивите на Европейския съюз. Така поне твърдят изготвилите проекта.

Според юристи обаче новият наказателен закон гарантира цензура, каквато досега не е била въвеждана в България. Член 146 от проекта предвижда наказание до 1 г. затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора, без тяхното съгласие.

Адвокат Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” обясни пред bTV, че дори в НК от 50-те години, в който се предвиждало смъртно наказание за разгласяване на държавна тайна, нямало подобен текст. ”Българската Конституция забранява цензурата”, подчерта Кашъмов. Човек и сега може да иска обезщетение за нерегламентирано снимане, но наказателна отговорност няма никъде. „И в Централна Азия няма такова законодателство”, заяви Кашъмов.

Адвокатът блогър Николай Хаджигенов нарече проекта за нов НК тоталитарна промяна и репресивна норма, насочена срещу всички граждани. Той подчерта, че в протестната нощ с белия автобус пред Парламента именно благодарение на снимащите хора е станало ясно какво се е случило. Иначе щеше да остане само версията на властта - че протестиращите са счупили прозорец на автобуса.

Според Хаджигенов единствените обществени отношения, които налагат тази норма в НК, са интересите на властта. „Как ще видим иначе пияния Волен Сидеров”, попита юристът.

По думите на Александър Кашъмов трагичната история на последните 10-15 г. показва, че политиците най-яростно защитават своето лично пространство. Адвокатът намекна, че именно лидерът на „Атака” е политикът, най-известен с това, че съди журналисти, и вероятно ще се възползва от подобно законодателство, предвидено в проекта за нов НК.

Кашъмов припомни, че много корупционни скандали са били разкрити именно благодарение на записи. Ограничаването на възможността да се снима и предвиденото наказание ще доведат до задушаване на обществения дебат и вече няма да се вадят на показ мръсните ризи, прогнозира Кашъмов.

Хаджигенов пък заяви, че предишните управляващи се били заели да овладяват съда. Сегашните обаче, които според него интелектуално са малко над предишните, осъзнават, че няма нужда да сменят съдии, а вкарват промени. „Лека полека се превръщаме в милиционерска държава”, обобщи юристът.

„Отиваме към етап Северна Корея - ще забранят блогъри, адвокати, интернет”, смята Хаджигенов. Той подчерта, че по принцип нормативен акт се прави 10-30 г., „а не група чиновници, събрани оттук и там, да усвоят пари от европейска програма”.

„Политик за корупция в затвора има ли”, попита риторично Хаджигенов. Той предрече, че блогъри и фотографи обаче ще попаднат зад решетките.